Conclusie: Piramidaal schrijven

De situatie

Bij elk bedrijf is het wel hetzelfde. Er moeten verslagen, artikelen, blogs en mails geschreven worden over van alles en nog wat. De ene keer is het om kennis te verspreiden of te archiveren. De andere keer om de status van een huidig project toe te lichten. We schrijven een hoop af in het bedrijfsleven. De vraag is nu, doen we dat wel goed?

 

Het Probleem

Vaak kom ik verslagen tegen die te lang zijn, te ingewikkeld of items die te diep in de details duiken. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Ook in mijn eigen verslagen merk ik dat mijn boodschap vaak ondergesneeuwd raakt door de hoeveelheid woorden die ik er tegenaan gooi. Hierdoor komt het artikel chaotisch en onduidelijk over, terwijl de schrijver juist erg zijn best doet om met veel beschrijvingen de lezer duidelijker  te informeren. Er moet dus wat gedaan worden aan deze miscommunicatie.

 

De Oplossing

De oplossing heb ik gevonden in Piramidaal schrijven. Een schrijftechniek die bij de basis skills hoort van een Gordiaan. Verdeeld over een aantal dagen worden we bijgespijkerd door middel van een schrijfcursus. Na de cursus is het uiteraard de bedoeling dat de cursisten meester zijn in het schrijven der Piramidaal.

 

Piramidaal schrijven

Wat is Piramidaal schrijven? Het belangrijkste is dat je tijdens het schrijven conclusiegericht bezig bent. De kern van je verhaal zet je aan het begin van je artikel. Zo wil je bij een brief van je bank graag in de eerste paar regels lezen of je die hypotheeklening wel of niet kunt aanvragen. Daarna kan dan een uitleg volgen wat de redenen voor dit besluit zijn. Dit is conclusiegericht schrijven. Een korte beschrijving van de situatie en het probleem. Daarna volgt eventueel een voorstel, waarna verdere uitleg kan volgen door middel van het beantwoorden van fictieve vragen.

De Vragen

Deze vragen kunnen van alles inhouden. Hierbij moet je wel rekening houden met je lezer. Het spreekt vanzelf dat je vragen probeert te beantwoorden die de lezer volgens jouw verwachting zal gaan stellen, na het lezen van je intro. Omdat iedereen aan andere soorten vragen kan denken, kan dit in allerlei volgordes. Misschien denk jij ook aan heel andere vragen dan je collega. Maar zolang de alinea’s goed met elkaar linken, kun je hier veel mee spelen.

 

SPVA structuur

Klinkt natuurlijk allemaal leuk en aardig. Maar het lastigste van het schrijven van een artikel is altijd het begin. Bij Piramidaal schrijven begin je daarom ook niet meteen met het in volle overtuiging inkt op je blaadje te kliederen. We beginnen eerst met het maken van een bouwplan. Hierin beschrijf je in korte steekwoorden de verschillende onderdelen van je artikel. SPVA is de term die gebruikt wordt bij conclusiegericht schrijven.  Situatie, Probleem, Vragen en Antwoorden. Alle onderdelen die hierboven al beschreven zijn. Natuurlijk kun je het bouwplan helemaal inrichten naar je eigen voorkeur. Ik vind het zelf bijvoorbeeld handig om al mijn hoofdspinsel op verschillende post-it’s te schrijven. Daarmee kan ik dan door middel van plakken, de structuur van het artikel bepalen.

 

Schrijfcursus

Dan nog even terugkomend op de schrijfcursus. Aan het begin van de carrière van een Gordiaan worden er intern cursussen gevolgd. Dit gebeurt onder de prachtige naam: Gordian Academy. Hierbij komen alle basisaspecten van de kennispool van ons bedrijf aan bod, waarbij de Senior Consultants hun kennis overdragen aan ons Junioren. Een onderdeel van de Academy is ook een schrijfcursus. Hiervoor wordt een extern bureau ingeschakeld, om zo optimaal mogelijk klaargestoomd te worden voor het echte werk. Tijdens de cursus behandelden we ook opdrachten waar heel duidelijk  werd hoe belangrijk de opbouw van een tekst en je taalgebruik is. Daar kwamen we achter nadat de helft van de kamer een ‘jip en janneke’ tekst kreeg en de andere kant opgezadeld werd met de moeilijkste en onduidelijkste tekst die ik ooit gezien had.

 

 

Bruikbaar?

Tot slot dan de vraag: Hebben we er nou iets aan gehad? Uiteraard! Tijdens het schrijven van een artikel heb je meestal niet veel zin om eerst een heel bouwplan in elkaar te fietsen, dan wil je gewoon snel beginnen. Maar als je er toch op gaat letten en je er aan gaat houden, dan ga je merken dat het schrijven van een tekst veel sneller gaat met een beetje voorbereiding. Je hoeft alleen af en toe naar je bouwplan te kijken en de woorden worden bijna vanzelf voor je getypt. Het is gewoon een kwestie van door blijven typen. Zo schrijf ik na het maken van het bouwplan dit artikel in een half uurtje, niet slecht vind ik zelf. Nu nog even nalezen, want ook dat hoort erbij!

 

Rogier Zoun – Young Gordian

Hoe gaat het er eigenlijk aan toe binnen Gordian? Rogier is een van onze Junior Consultants en geeft regelmatig een kijkje achter de schermen bij Gordian.

Meer weten?

Rogier Zoun
Lead Consultant