The Gordian Gambit;

een opening naar beter voorraadbeheer

De schaaksport staat in het middelpunt van de belangstelling. Als voorzitter van schaakvereniging Botwinnik uit Zoetermeer vind ik het prachtig om op dit moment zo veel nieuwe artikelen over schaken te zien. Dat allemaal door de populaire Netflix serie The Queen’s Gambit. Zelf ben ik door mijn vader gaan schaken en via het schoolschaken op de basisschool bij een club terecht gekomen. Schaken op school was bij ons onwijs populair, zo was er elke dinsdag naast de ‘overblijf’ ook een schaakcompetitie. Dan waren we met 200 leerlingen in verschillende klaslokalen aan het schaken. Van het schaakspel heb ik veel geleerd en ik gebruik deze kennis nog steeds dagelijks, bewust en onbewust, thuis en op het werk.


De drie gouden voorraadbeheer tips vanuit het schaakspel
Bij het schaakspel spreken we over de 3 gouden regels. Zaken die je eigenlijk altijd zou moeten doen om de partij tot een goed einde te brengen. Daarom geef ik hieronder de drie gouden tips voor voorraadbeheer, gezien vanuit het schaakspel.

 

  1. Vooruitdenken

Het 10 zetten vooruitkijken is het gene wat je als schaker onderscheidt van de concurrentie. Het beter inschatten van een stelling en beredeneren of de situatie verbetert na een reeks zetten. Bij elk bedrijf zie ik dat we veel tijd steken in het oplossen van huidige problemen, er zijn nu tekorten, er is nu te veel voorraad en er zijn nu openstaande orders. Probeer ook eens uit de sleur van de dag te stappen en een strategie te bedenken op de lange termijn. Dat zou prioriteit één moeten zijn.

 

  1. Gericht zoeken

Schaakpuzzeltjes, ze staan wekelijks in de krant, maar we gebruiken ze ook tijdens onze schaaklessen. Gericht zoeken is daarbij zeer belangrijk. Je moet eerst alle informatie tot je opnemen voordat je een beslissing maakt. Ik kom dit onderwerp de laatste tijd vaak tegen tijdens mijn projecten op het werk. Het overzichtelijk beschikbaar stellen van data kan voor planners en gebruikers een wereld van verschil betekenen. De tijdwinst is enorm, doordat je via software of een tool gericht aangeeft waar pijnpunten in een keten zich bevinden en waar een ketenanalist zijn aandacht op moet focussen.

 

  1. Inlevingsvermogen

Wat je allemaal niet leert van schaakles geven aan een 6-jarige. Jezelf inleven in een kind om ze de basisbeginselen te leren vind ik het lastigste wat er is. Leg maar eens aan een kind uit hoe een loper mag lopen of hoe de paardensprong werkt. Grote kans dat je uitleg niet volledig aankomt. Deze miscommunicatie zie je ook terugkomen in de keten. Waarom doen leveranciers langer over een levering? Waarom gaan lokale magazijnen voorraad hamsteren als er al tekorten zijn? En hoezo kan het magazijn de orders niet sneller uitleveren? Sta ook eens in de schoenen van een ander en communiceer met elkaar. Bonustip: laat collega’s een dagje meelopen op elkaars afdelingen. Leer van elkaars problemen en uitdagingen en hoe een ander die misschien kan oplossen.

 

Een opening naar beter voorraadbeheer
Met deze drie gouden tips kan je aan de slag om te gaan schaken op het werk. Pak je voordeel en train je analytische vermogen met dit prachtige spel. Mocht je het nog niet gedaan hebben; kijk de Netflix serie The Queen’s Gambit en neem daarna contact met ons op. Dan leren wij jou de eerste stappen van The Gordian Gambit; een opening naar beter voorraadbeheer.

 

Meer weten?

Rogier Zoun
Lead Consultant