De ‘bush man’ van de service logistiek

Afgelopen zomervakantie maakte ik een ‘bush walk’ in Zuid-Afrika. Wandelend in een ‘big five’-gebied, genietend van de natuur, maar natuurlijk hopend oog in oog te komen met een van deze big five. Helaas dat laatste is niet gelukt. We zaten een kudde olifanten op de hielen – nou ja, we hadden drie uur achterstand – maar toch leuk om de sporen te volgen. Het was een prachtige en vooral leerzame tocht, met veel ‘aha zit dat zo’-momentjes.

 

We hadden het geluk te worden begeleid door dé bushwalk goeroe. Hij had veel tijd doorgebracht met de “bush man”. De bush man is de bron van kennis en ervaring die onmisbaar is om in ons geval vol vertrouwen te wandelen in zo’n gebied, maar ook om veilig terug te keren. Hebben we in de service logistiek ook zo’n bush man: “de onmisbare bron van kennis en ervaring”?

 

 

Voordat ik dieper in ga op deze vraag, een voorbeeld van een ‘aha zit dat zo’-momentje. We liepen door de dichte ‘bush’, vol met knisperende bladeren. Dit blijkt de slaapplaats te zijn van een kudu, een vrij grote antilopesoort waarvan het mannetje prachtige horens heeft. Deze locatie in de dichte bush lijkt raar, aangezien de meeste antilopen in de open vlakte slapen, waar veel zicht is op het gevaar. Het antwoord zit hem in de knisperende bladeren: Naderend gevaar van bijvoorbeeld een leeuw of een luipaard wordt onmiddellijk opgemerkt, zodra ze op een knisperend blaadje stappen.

 

Het klinkt simpel, logisch en een enorme open deur, maar je moet het net even weten. Dat bracht me bij de volgende gedachte: de service logistieke wereld zit natuurlijk ook vol van dit soort weetjes. We horen een heleboel buzz-woorden: Artificial Intelligence, patroonherkenning, big data, etc. Deze innovaties zouden de service logistieke keten/bedrijven verbeteren en efficiënter en effectiever maken. Maar zijn innovaties alleen genoeg?

 

Mijn antwoord: Nee! Ja, heel veel patronen en weetjes kunnen we kwijt in allerlei ondersteunende systemen. Deze maken het leven van planners een stuk overzichtelijker en gemakkelijker. Echter, service logistiek is de wereld van (super) slow movers – en dus uitzonderingen – en daar zijn geavanceerde systemen niet toereikend. Daar is in mijn optiek behoefte aan de service logistieke bush man. Deze bush man is niet één individu of één functionaris, maar vertegenwoordigt de unieke kennis en kunde die verspreid zit in de organisatie bij verschillende takken van sport (maintenance, procurement, inventory control, etc). De kunst is een goed geoliede bush man te creëren, die in staat is de juiste kennis op de juiste plekken op het juiste moment te halen. (Geavanceerde) systemen zijn een mooi startpunt en kunnen goed helpen in het aanbrengen van focus en time management: Waar besteed je wel veel tijd aan, en waaraan niet; Wat doe je op de automaat, en wat niet; Waar heb je wel aanvullende informatie nodig en waar niet? Combineer je dit met de bush man, dan heb je goud in handen.

 

Dus zet je pijlen niet alléén op het implementeren van het nieuwste systeem of innovatie, maar koester de kennis en ervaring in je organisatie. Creëer je eigen service logistieke bush man, die hand in hand gaat met dit systeem of innovatie. Ik ben ervan overtuigd dat je dan heel wat service logistieke obstakels op een goede manier het hoofd kunt bieden en dat mensen zich gewaardeerd voelen voor wat ze toevoegen aan de organisatie.

 

Ter afsluiting geïnteresseerd in nog een voorbeeld van een Afrikaans bush man ‘aha-momentje’? Deze wil ik jullie niet onthouden: Al wandelend kwamen we de uitwerpselen van een luipaard tegen. Op zich niet heel bijzonder, maar blijkbaar konden we veel aflezen uit de vorm. Als een luipaard een dier heeft gedood, eet hij eerst de ingewanden. Die zijn het meest voedzaam. Zijn uitwerpselen zijn dan heel vochtig en zien er uit als of hij aan de diarree is (sorry..). Het luipaard heeft dan veel vocht verloren en het eerste wat hij nodig heeft, is water. Het restant van zijn “kill” plaatst het luipaard eerst veilig hoog in een boom en dan gaat hij op zoek naar water. Kom je deze vorm van uitwerpselen tegen en je wilt graag een luipaard zien: Ga op zoek naar de “kill”. Ga daar zitten en voilà, luipaard-encounter gegarandeerd. Succes met je zoektocht!

 

Meer weten?

Miranda Nooijen
Senior Consultant