Laat je vallen om sterker op te staan!

Heb je weleens een sprong in het diepe gemaakt en ervaren dat het ook anders kan? Veranderingen zijn altijd eng, maar kunnen je ook veel opleveren. Gedurende het Gordian teamweekend heb ik dit zelf meegemaakt tijdens een ‘trust fall’ oefening, waarbij je je opzettelijk van twee meter hoogte achterover laat vallen en wordt opgevangen door collega’s. Na wat moeite heb ik me uiteindelijk laten vallen. Voor mij was dit een persoonlijke overwinning. In deze blog deel ik wat voor mij de sleutels tot succes zijn geweest en geef ik aan hoe je deze inzichten kunt toepassen in verandertrajecten.

 

Maak het bespreekbaar

‘Waarom durf ik me niet te laten vallen?’ Deze vraag is meerdere keren door mijn hoofd gegaan. Doordat de trainer en mijn collega’s mijn blokkade bespreekbaar maakten, verdween de barrière en besloot ik om het toch te doen. Mijn ervaring is dat dit principe ook vaak geldt bij verandertrajecten binnen organisaties. Als je merkt dat er ergens iets wringt, ga het dan niet uit de weg, maar benoem het. Zo stelden we voor een van onze klanten gezamenlijk een verbeterprogramma op, waarin de nadruk lag op het bespreekbaar maken van uitdagingen en veranderingen. Het team is hierdoor beter gaan functioneren.

 

Laat zien dat het werkt

Meerdere collega’s hebben zich succesvol laten vallen voordat ik besloot de sprong te wagen. Ik zag dat het werkte en dit heeft mij geholpen mijn angst te overwinnen. Dit geldt in zekere zin ook bij verandertrajecten bij bedrijven. Zorg ervoor dat medewerkers zien dat het werkt, laat ze de toegevoegde waarde van de verandering inzien. Bij een van onze klanten stelde ik  voor anders te gaan bestellen bij leveranciers. Deze nieuwe werkwijze hebben we eerst samen getest. De klant merkte dat hij enorm veel tijd overhield, doordat hij in de nieuwe situatie niet meer alle artikelen hoefde te controleren. Kortom, de verandering was best spannend, maar het resultaat is uiteindelijk verbluffend!

 

Succes door kleine stappen

Voordat ik me van 2 meter hoog liet vallen, heb ik het eerst van 1 meter hoog geprobeerd. Vergelijk dit met het feit dat je eerst leert om te lopen voordat je gaat rennen. Start met kleine pilots, voordat je aan het grote werk gaat beginnen. Daarnaast is het verstandig om te werken met een kleine groep medewerkers die dienen als voorlopers. Bij voldoende vertrouwen in deze ‘change agents’, kan je ze inzetten als versnellers voor de grotere projecten.

 

Ik heb als consultant bij Gordian meerdere verandertrajecten van dichtbij meegemaakt. En net als met mijn ‘trust fall’ gaan veranderingen gepaard met vallen en weer opstaan. Elke verandering is moeilijk, maar ik daag je uit over je eigen grens heen te stappen om er uiteindelijk beter van te worden.

 

Meer weten?

Brian Gelderblom
Software Delivery Engineer