Logistiek in de cloud: doet u mee?

Het uitbesteden van activiteiten buiten de corebusiness is niks nieuws. Denk bijvoorbeeld aan het uitbesteden van opslag en transport. Over het algemeen geldt immers: hoe minder de activiteit de corebusiness raakt, hoe interessanter het is om deze activiteit uit te besteden. IT activiteiten, zoals het opzetten en beheren van servers, lijken dan ook perfect voor uitbesteding. In de praktijk zie ik echter dat veel bedrijven vasthouden aan een volledige in-house oplossing. Cloudplatformen bieden veel voordelen en maken in-house oplossingen in veel gevallen overbodig. Wat is dan de reden dat opslag en distributie wel uitbesteed worden, maar IT activiteiten veel minder?

Wat is de cloud?
De cloud is een veelgehoorde term en is in wezen niets meer dan één of meerdere centrale datacentra waarvandaan meerdere diensten aangeboden worden aan verschillende klanten. Waar bedrijven voorheen al hun applicaties draaiden op servers in eigen gebouwen, draaien deze applicaties tegenwoordig steeds meer in de cloud.

Voordelen
De voordelen van een cloudoplossing zijn:

  • Vereenvoudigd beheer
  • Lagere kosten
  • Grotere schaalbaarheid
  • Flexibiliteit

Dit zien we bijvoorbeeld terug in het uitrollen van een nieuwe applicatie voor service monteurs waarmee zij de beschikbaarheid van parts kunnen controleren. Door een dergelijke applicatie te hosten in de cloud is het niet nodig van te voren een exacte inschatting te maken van de benodigde servercapaciteit. Hiermee vermijd je het risico dat deze inschatting niet klopt waardoor je teveel of te weinig investeert. Bij de cloudoplossing betaal je namelijk alleen voor wat je ook daadwerkelijk gebruikt. Daarnaast wordt een groot deel van het beheer uit handen genomen en profiteer je mee van schaalvoordelen.

Servitization
Naast de bovenstaande voordelen biedt de cloud ook mogelijkheden voor nieuwe toepassingen, met name op het gebied van servitization. Neem Gordian’s dienst Planning Services waarbij de voorraadplanning van spare parts wordt ondersteund. Hiervoor zetten wij onze eigen software oplossing in. Door gebruik te maken van clouddiensten is het mogelijk deze oplossing uit te rollen waarbij het plaatsen en inrichten van extra servers bij de klant niet meer nodig is. Dit zorgt voor een snelle en probleemloze uitrol zonder ingrijpende veranderingen aan de klantspecifieke IT infrastructuur en lagere kosten.

Veiligheid van data
De fysieke en digitale veiligheid van gevoelige data is de meest genoemde reden om geen gebruik te maken van clouddiensten. Grote cloudproviders zoals Microsoft en Amazon hanteren echter een zeer strikt veiligheidsbeleid: datacentra zijn zwaar beveiligd en slechts een zeer kleine groep mensen heeft fysiek toegang tot de servers. Daarnaast zorgt sterke encryptie voor een veilige uitwisseling van data.

Clouddiensten bieden naar mijn mening een beter en goedkoper alternatief voor lokale IT oplossingen. Waarom maakt u voor uw logistieke applicaties nog geen gebruik van een cloudoplossing?

> discussieer mee op LinkedIn

Meer weten?

Joni Radelaar
Service Delivery Manager