Lunchen was nog nooit zo spannend

Een voordeel van een kleiner bedrijf als Gordian, is het gezamenlijk lunchen. Geen aparte groepjes, maar allemaal aan dezelfde tafel. Veel gezelligheid en je leert meteen je collega’s beter kennen. Af en toe iets té goed. Maar hoe gaat een lunch bij Gordian nu in zijn werk? Ik neem je mee in onze dagelijkse struggle.

 

Het rad van fortuin

Voor een gezamenlijke lunch moet je wel elke dag de tafel dekken. Met hardwerkende consultants is dat lastig plannen. Zeker omdat we vaak buiten de deur zijn. Er kwam een eerlijk systeem, waarbij de kansen gelijk zijn. Net zoals bij een spelshow draaien we elke ochtend aan het rad. De ‘winnaar’ heeft de eer om die dag de lunch te regelen. Iedereen die aanwezig is, kan zijn naam in het rad verwachten. Een soort Russisch roulette met werknemers.

 

“Wie haalt, bepaalt”

‘Lunch regelen’ betekent ook winkelen voor boodschappen. Gelukkig ligt er een supermarkt op 200 meter van ons pand. In de zomer is dit een aangenaam zonnig wandelingetje, waardoor sommigen zich vrijwillig aanmelden (en daarmee het rad overbodig maken). In de winter zijn er vaak wat minder spontane aanmeldingen.

Een voordeel van inkopen doen, is dat je zelf mag bepalen wat je haalt: “Wie haalt, bepaalt”. Voor iemand zoals ik, die erg kieskeurig is over zijn soort boterhammen, is het te overwegen af en toe vrijwillig de boodschappentas op te pakken. Maar gelukkig vragen enkele collega’s wel naar wensen en voorkeuren van de anderen.

 

Assortiment

Als experts in voorraadmanagement mogen we ons wel achter de oren krabben. De standaardisatie van het assortiment is ver te zoeken. Zo hebben we vijf verschillende soorten hagelslag. Lees: Melk, puur, melk vlokken, puur vlokken en wit vlokken, “Want die zijn zo lekker”.

 

9-box analyse

We hebben bij de lunch te maken met een lastig te managen assortiment. Een korte zogeheten 9-box analyse verduidelijkt dat we dure items vaker inkopen dan goedkope items. Dit zorgt voor zekerheid, de vraag naar de dure items is constant. Helaas betekent dat in ons geval constant hoge kosten. Gelukkig compenseren we dit met de goedkope slow-movers, zoals de luchtige crackers. Heerlijk!

 

 

Optimalisatie lunchproces

We kunnen concluderen dat de lunch bij ons ingewikkelder is dan misschien zou moeten. Wellicht komt dat door de analytische achtergrond van de werknemers. Het is in ieder geval altijd gezellig. Maar als consultants blijven we uiteraard de procedure altijd optimaliseren. Er zijn overwegingen om extra inleg te rekenen voor de dure items. Anderen speculeren over een boterhammentaks, detectiepoortjes en camerabeveiliging. Voor sommigen misschien extreem, maar wij laten ons de kaas niet van het brood eten. Eet smakelijk!

 

Rogier Zoun – Young Gordian

Hoe gaat het er eigenlijk aan toe binnen Gordian? Rogier is een van onze Junior Consultants en geeft regelmatig een kijkje achter de schermen bij Gordian. 

Meer weten?

Rogier Zoun
Lead Consultant