’s Werelds mooiste geschenk: een logistieke uitdaging

Ik heb het over het krijgen van een baby. Op het moment van schrijven is mijn vrouw hoogzwanger van ons eerste kind en zijn we druk met het regelen van vele zaken. Ondanks dat men vaak anders doet geloven, is het geheel een aaneenschakeling van logistieke uitdagingen.

Voortgang besprekenspeen 3
Mijn vrouw en ik vinden het belangrijk om samen naar elke afspraak met de verloskundige of echoscopiste te gaan. Dit is meteen de eerste logistieke uitdaging: de personeelsplanning. We zijn allebei consultant en zijn telkens op andere dagen bij klanten. Gelukkig zijn er ook spreekuren in de avond en op zaterdag. Echter, deze plekken zijn schaars. Dit doet me denken aan de behoefte aan een urgente serviceopdracht voor een klant: deze moet altijd snel tussendoor en veelal in een bestaande en (dus) volle planning worden ingepast. Om te voorkomen dat de planning van de echoscopiste al voor maanden vol zit, is het slechts mogelijk steeds de eerstvolgende afspraak te plannen.

Magazijn opbouwen
Na een paar maanden wordt het tijd om na te denken over het inrichten van de babykamer en het bijbehorende magazijn. We hebben een voorsprong genomen op de natuur: we weten al dat we een zoontje krijgen. Deze informatie over de toekomst zorgt er voor dat we minder onzekerheid hebben in onze vraagvoorspelling. Desondanks blijven er genoeg inrichtingsvraagstukken over. Hangen we de lamp centraal in de kamer voor een goede verlichting van de gehele ruimte, of hangen we deze op een plek waar we er niet tegenaan kunnen stoten? Ga ik de voorraad luiers in de babykamer opslaan? Of ga ik voor een grijpvoorraad binnen handbereik van de commode en leg ik de rest in het centrale magazijn beneden?

Voorraad aanleggen
De volgende stap is het aanleggen van de voorraad: luiers, rompertjes, sokjes, broekjes, shirtjes en meer. Voor elk artikel weer de vraag: hoeveel heb ik initieel nodig van welke maat? De grootte van de baby is onbekend en daardoor kunnen kleine maten al bij voorbaat obsolete zijn. Dat terwijl te grote maten een lange tijd beslag leggen op de aanwezige magazijnruimte. Wanneer vullen we de voorraad aan en met welke batchgrootte? Daarnaast zijn sommige artikelen wegwerpartikelen (zoals luiers), terwijl andere te repareren zijn (bijvoorbeeld door ze te wassen). Gelukkig geldt voor veel artikelen dat een spoedorder mogelijk is en deze snel uitgeleverd kan worden door bijvoorbeeld de firma Familie en Vrienden. Hierdoor hoeft een onderschatting van de vraag niet direct te leiden tot een problematisch tekort.

Capaciteit managen
Gedurende de zwangerschap daalt de beschikbare capaciteit van human resources op de afdelingen Schoonmaak en Catering. Dit wordt zo goed mogelijk opgevangen door de afdeling Doe-het-zelf. Deze afdeling loopt zelf overigens ook tegen capaciteitsproblemen aan door een plotselinge toename in het aantal opdrachten met een strikte deadline. Doordat de levertijd van de baby mogelijk zeer kort is en hier in de planning rekening mee is gehouden, is er in veel gevallen nog ruimte om werkzaamheden naar achteren te verschuiven. Dit is een kwestie van prioriteren en waar nodig tijdelijke extra capaciteit inhuren bij (Schoon-) Vader & Zn.

i love logistiek babyProduct oplevering
Op dit moment is het magazijn opgebouwd, zijn de eerste voorraden aangelegd, wordt het wagenpark in opperste staat van paraatheid gehouden, draait het primaire productieproces nog op volle toeren, is het serviceniveau in overleg met externe partijen tijdelijk verlaagd, en maken we ons op voor de levering van de baby. Dit belooft nog een hele bevalling te worden.

Na afloop is het tijd om van deze ervaring te leren en in te zetten voor andere logistieke processen. Voor nu genoeg gekeken met een logistieke bril:
tijd om hem af te zetten en ontspannen te genieten van wat komen gaat.

Meer weten?