Van stagiair naar expert

Als student komt het moment dat het tijd is voor de afstudeerstage. Tijdens de afronding van mijn bachelor opleiding Econometrie en Operations Research was ik de kans misgelopen op een stageplek, ik was veroordeeld tot het volgen van een minor. In veel gevallen komt dit neer op het volgen van cursussen die niet volledig op de studie aansluiten, maar je hebt de  studiepunten nu eenmaal nodig. Voor mijn masterscriptie was ik vastbesloten om een stageplek te vinden, een volledig theoretische scriptie zag ik namelijk niet zitten. Tijdens een hoorcollege maakte ik kennis met Gordian. De diversiteit aan klanten en opdrachten sprak mij aan. De presentatie bevatte cases over Defensie, gevechtsvliegtuigen, trams en treinen. Maar ook andere bedrijfstakken als gas, computerchips en de zogenoemde ‘Toys for the boys’. Mijn, toen nog, toekomstige collega wist mij tijdens het college enthousiast te krijgen voor een afstudeeropdracht. Een keuze waar ik nooit spijt van heb gehad.

 

Opgenomen in de familie

Voordat mijn eerste dag begon, werd ik al opgenomen in de Gordian-familie. De collega’s nodigde mij meteen uit om mee te gaan op een teamuitje, drie dagen vóór mijn eerste stagedag. In het begin was het nog even spannend. Veel handen schudden en uitleggen wie die nieuwe was. Maar al gauw voelde ik mij op mijn gemak. Gordian bestaat uit een jonge club professionals, die vanaf moment één interesse tonen in wie je bent en wat je doet naast je studie of werk. Zoals een collega het mooi verwoorden: “In de kantine van grote bedrijven hoor ik mensen praten over ‘mijn vrouw’ en ‘mijn vriendin’, terwijl je bij een bedrijf als Gordian praat over ‘Amber’ en ‘Chantal’”.

 

Onderwerp afstudeerstage

Tijdens mijn afstuderen hield ik mij bezig met het specificeren en ontwikkelen van een multi-echelon model voor voorraadoptimalisatie. Het uitrekenen van voorraadparameters voor een alleenstaand magazijn kan op basis van talloze theoretische methodes. Maar in de praktijk zie je vaak grotere voorraadketens, waarbij magazijnen in serie verbonden zijn. Dat wil zeggen dat een centraal magazijn de regionale magazijnen beleverd. Op hun beurt vullen de regionale magazijnen de lokale magazijnen in de omgeving aan. Het probleem is complexer doordat de beschikbaarheid van artikelen hoger in de keten invloed hebben op de bevoorrading van andere magazijnen. Door op slimme manieren bestaande kennis te gebruiken en daar zelf een creatieve draai aan te geven, creëerden we een model met goede resultaten en dat uitlegbaar was richting de klant.

 

 

Niet voor niets

Tijdens mijn studie voelde ik mij af en toe wel eens nutteloos. Grote projecten van een aantal weken worden in een paar uurtjes nagekeken, om daarna voor altijd in de vergetelheid te verdwijnen. Jaren later, als je de vakantiefoto’s op je USB-stick wil zetten, kom je per toeval de bestanden weer eens tegen. Om ze daarna echt voor eens en altijd te verwijderen om geheugen te besparen op je USB. Het is dan ook een verademing dat Gordian het werk van mijn afstudeerstage op dit moment echt gebruikt. Voor een groot mijnbouw bedrijf in Afrika, leverde we de ontwikkelde methode aan als oplossing. De opdracht was zo actueel, dat ik naast mijn stage één dag in de week vast in dienst kwam ter bevordering van de opdracht.

 

Junior consultant

Mede dankzij de goede begeleiding vanuit Gordian sloot ik mijn scriptie af met het mooie cijfer 8,5. Na een maandje rust ging ik fulltime aan de slag bij Gordian, waar ik onder andere projecten ondersteun die te maken hebben met mijn afstuderen. Uiteraard zijn er ook nieuwe uitdagingen, waarbij het traject van junior naar medior en ten slotte senior centraal staat. Gordian is een bedrijf dat graag investeert in haar medewerkers en daarbij veel vrijheid geeft aan eigen interesses en inbreng. Tijdens opdrachten verwacht Gordian een mate van zelfredzaamheid, gecombineerd met veel vertrouwen vanuit het bedrijf. Ook eigen initiatieven worden aangemoedigd bijvoorbeeld het organiseren van teamuitjes, de VrijMiBo en natuurlijk een prachtig initiatief: het schrijven van de Young Gordian blogs.

 

Rogier Zoun – Young Gordian

Hoe gaat het er eigenlijk aan toe binnen Gordian? Rogier is een van onze Junior Consultants en geeft regelmatig een kijkje achter de schermen bij Gordian.

 

 

Meer weten?

Rogier Zoun
Lead Consultant