Nieuws en publicaties

Exxaro introduceert innovatie in een kolenmijn

Maar alles staat of valt met een goede solide basis

De mining industrie in Zuid-Afrika is booming business door vele waardevolle grondstoffen als diamant, platina, goud en kolen die het land rijk is. Nieuwe mijnen worden met regelmaat geopend om een nieuwe bron aan grondstoffen aan te boren.

 

Exxaro, een van de grootste mijn-bedrijven in Zuid-Afrika, heeft onlangs in Belfast, Mpumalanga, een nieuwe mijn geopend, een digitaal verbonden mijn. Hiermee willen zij een nieuwe weg inslaan; namelijk een “smart mijn” ontwikkelen. Technieken als “Internet of things” en “Artificial Intelligence” zullen worden toegepast. Er zijn grote plannen voor onder andere het onderhoud. De verwachting is dat de voorspelbaarheid van het falen van systemen gemaximaliseerd wordt.

 

Ondanks het feit dat deze nieuwe mijn veel innovaties zal bevatten en computers veel zaken gaan overnemen is de technologie nog niet zo ver dat spare parts niet meer nodig zijn. Voor Exxaro is het daarom van groot belang dat deze goed georganiseerd en gecontroleerd opgeslagen liggen. Hier komt de expertise van Gordian om de hoek kijken. Als deskundigen op dit gebied adviseren wij Exxaro hoe zij het beste hun voorraadbeheer vorm kunnen geven en zetten wij een solide basis voor ze neer. Hoe pak je nu zoiets aan? Graag delen wij hoe wij in een aantal stappen een dergelijk project aan pakken.

 

Stap 1: Categorisatie
Een van de belangrijkste stappen die wij zetten om orde te brengen in het spare parts beheer is om de bulk van de spare parts onder te verdelen in verschillende categorieën. Op deze wijze komen we tot een inzichtelijk overzicht en stelt het ons in staat om verschillende strategieën per categorie te definiëren.

 

Zo komt het voor dat we adviseren om voor niet bewegende non-critical items geen voorraad aan te houden. Verder is het ook van belang om een strategie te maken op het gebied van inkoop- en voorraadbeheer. Stel je wel of niet actuele prijslijsten op bijvoorbeeld en houd je juist je goederen dichtbij of verder weg op voorraad?

 

Stap 2: Eerste aanzet voor parameters
Ook al gebeurt er nog weinig en is voorspellen lastig, van groot belang is het bepalen van initiële voorraadparameters. Het is echter niet gemakkelijk om hier informatie voor te vinden. Zo geven recommended spare part lists (RSPL) ons vaak data, maar hoeft dit niet altijd volledig of accuraat te zijn. Zo kunnen we bijvoorbeeld ook andere informatiebronnen aanboren om de parameters beter aan te laten sluiten op de werkelijkheid. Voor een organisatie als Exxaro kunnen we data van vergelijkbare mijnen raadplegen. Dit helpt met name bij het kleine grut wat in de RSPL vaak niet naar voren komt. Tot slot is het van belang dat de kritieke voorraadniveaus bepaald worden. Om deze accuraat te krijgen betrekken wij in deze stap ook de onderhouds- en engineeringafdeling. Zij beschikken namelijk over de nodige kennis en ervaring.

 

Stap 3: Een volledig en geschikt team
Goed beheer van voorraden vraagt om een en volledig team dat klaar staat bestaande uit mensen in diverse rollen. Verschillende rollen die elk triviaal zijn. Wij zien in Zuid-Afrika regelmatig dat er geen voorraadbeheerder is aangesteld. Hierdoor komt deze rol al snel bij maintenance te liggen als partij met het grootste belang hierin. Dit heeft zo zijn voordelen; deze afdeling bezit veel ervaring en kennis om in te kunnen schatten wat de kritische voorraad moet zijn. De logistieke ervaring is vaak wel iets minder aanwezig. Dat maakt de rol van een inventory controler, die met een logistieke blik naar de voorraad kijkt, van essentieel belang. Met name in een opstartende mijn waar nog veel aanscherping van de voorraadparameters nodig is is dit van cruciaal belang.

 

Solide basis
Momenteel zijn we ver gevorderd met het opzetten van een solide basis binnen Exxaro om de voorraadbeheer zo efficiënt mogelijk te krijgen. Zodra de mijn operationeel is focussen we ons op het onderhouden van deze basis. Dan zijn zaken als een betere en proactieve voorspelling van het verbruik nodig leidend tot een verdere verbetering van het voorraadbeheer binnen Exxaro.

 

Een project als dat van Exarro heeft natuurlijk veel meer aspecten die wij beoordelen en waarop wij adviseren. Geïnteresseerd in wat wij voor u kunnen betekenen en waarde aan uw organisatie kunnen toevoegen? Neemt u dan contact met mij of een van mijn collega’s op.

 

Meer weten?