Nieuws en publicaties

Gordian geeft de skills een boost in Afrika!

“Kapitaalgoederen hoeven niet stil te staan als gevolg van logistieke wachttijd”: de missie van Gordian. Maar hoe zorg je dat de voorraad(waarde) binnen acceptabele  bandbreedtes blijft? In de spare parts management trainingen van Gordian leer je de perfecte balans te creëren tussen werkkapitaal, beschikbaarheid en operationele kosten. En dit trainingsprogramma slaat niet alleen aan in West-Europa, maar ook in Afrika.

 

 

In de afgelopen jaren trainde Gordian meer dan 100 professionals in Zuid-Afrika en onlangs ook in Namibië en Sudan.

 

In november gaf Gordian een training in Namibië aan Dundee Precious Metals, een producent van pure koper. In een periode van één week leidde Gordian twintig man op, op zowel tactisch als operationeel niveau.

 

Tactische training

De tactische spare parts optimisation training richt zich op voorraadplanners. In drie dagen leerden zij hoe ze voorraad kunnen optimaliseren. Dit start met het definiëren van de typische vraag- en aanbodkarakteristieken van de MRO-omgeving. Het goed begrijpen van de context vormt namelijk de basis voor optimalisatie. Het optimaliseren zelf start met een effectieve classificatie van het spares assortiment en het toepassen van verschillende voorraadstrategieën. Goedkope fast movers kun je prima besturen met een management by expection benadering. Deze materialen hebben namelijk voldoende historische data, waardoor je alleen tijd in deze items hoeft te stoppen in het geval van bijzonderheden. Voor dure slow movers gaat dit echter niet op. Daar is het belangrijk om kennis van andere disciplines mee te nemen. Denk hierbij aan kriticaliteit en supply risico’s.

 

Om invulling aan de verschillende strategieën te geven, is bepaling van optimale voorraadsturingsparameters cruciaal. Deelnemers leren de benodigde statistische theorie gelijk toe te passen op spares uit hun eigen assortiment. Gordian creëerde hiervoor “de Dundee omgeving in de Spare Parts Management Studio”. Dit is een intuïtieve tool die zijn waarde inmiddels voor diverse klanten bewezen heeft – ook in Afrika.

 

Operationele training

In de operationele training leren deelnemers om herbevoorrading efficiënt en doeltreffend uit te voeren. Denk hierbij aan het prioriteren van de workload, het beoordelen van besteladviezen of het maken van slimme beslissingen. Besteladviezen voor goedkope fast movers met een normaal vraagpatroon hoef je in principe namelijk niet te beoordelen. Vooropgesteld dat de masterdata en voorraadsturingsparameters goed ingericht zijn. Helaas gaan deze aannames niet altijd op. De deelnemers leren daarom ook symptomen te herkennen van een slechte kwaliteit van de data en hoe je hier structureel in verbetert.

 

 

De training versterkte de ambitie van Dundee om richting Supply Chain Excellence te werken. Dundee vroeg Gordian om een voorstel te maken voor uitvoering van een brede supply chain scan en ontwikkeling van een high level roadmap richting Supply Chain Excellence. De opgedane skills in de training komen hierbij goed van pas.

 

Bovenstaand programma was specifiek gericht op Dundee. De vorm van onze trainingen loopt uiteen van openbare standaard trainingen tot klantspecifieke trainingen.

Meer weten?