Nieuws en publicaties

Nieuwsbrief sept 2014: Frisse start

Jan Willem Rustenburg 

“Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding”, zo luidt een Zweedse uitdrukking. Voor veel vakantiegangers was dit een relevant advies, hoewel het optimisme vraagt van Emile Ratelband achtige proporties. Dat gold ook voor mij. Hoewel ik mezelf kwalificeer als een bergwandelaar die tegen een stootje kan, was de onbarmhartige sneeuwbui die mijn pad kruiste in de Dolomieten wel een beetje veel van het goede. Met historisch ingeprente aanmoedigingen als: pijn is fijn, jeuk is leuk en het enige vak is het bivak, liep ik toch door en…de beloning was er ook naar.

 

nieuwsbrief fris

Eerst moest ik nog over de top heen. De tocht er naar toe was geen sinecure en het verblijf op de top was helemaal verschrikkelijk. Het was steenkoud, de wind blies me bijna omver en de sneeuw belemmerde het zicht enorm. Enig gevoel van eenzaamheid bekroop me. Naarmate ik afdaalde werden de omstandigheden gelukkig beter. De ellende verdween bijna letterlijk als sneeuw voor de zon. De wind nam af, de neerslag verdween en de zon won het snel van de wolken. Uiteindelijk liep ik in mijn T-shirtje het dorp binnen waar we verbleven. Ik voegde me bij de kinderen die in het zwembad lagen en zij meldden: “Zo pa, je hebt een lekker kleurtje gekregen, je bent ook wel een beetje een mooi-weer loper…”.

Tijdens de strijd met de elementen komt de pure en zuiverende reflectie als vanzelf. Er komt een natuurlijke ordening in je geest. Een focus op de dingen die je wél kunt beïnvloeden. Er is namelijk zoveel dat je wel zou willen beïnvloeden vanuit maatschappelijke betrokkenheid maar dat lijkt zo kansloos. Denk aan de wereld die in brand lijkt te staan met alle conflicten, de Ebola-epidemie die onze menselijke kwetsbaarheid zichtbaar maakt en de opnieuw stagnerende economie.

De reflectie leidde tot bruisende inspiratie, maar toch vooral: focus. We hebben in het verleden al zoveel goede ideeën bedacht. Sommige initiatieven gaan we steviger kracht bijzetten en sommige initiatieven zetten we direct in de ijskast. Het is wonderlijk dat ik in een sneeuwstorm een berg over moet strompelen, om te zien hoe eenvoudig sommige dingen eigenlijk zijn. Heeft u dat ook wel eens?

Hoe dan ook, we maken een frisse start van een nieuw seizoen. Deze gloednieuwe nieuwsbrief draagt bij aan deze start. Zo bespreken we nieuwe projecten, kijken we vooruit naar de serviceketen van 2020 en laten we u kennismaken met de maandelijkse Gordian blog.

lees nieuwsbrief

> meld u aan voor onze nieuwsbrief 

Meer weten?