Nieuws en publicaties

Service Supply Chain Game vernieuwd

We blijven kennis verspreiden

De Service Supply Chain Game (SSCG) bestaat alweer vijf jaar. In deze tijd speelden bijna 50 kennisinstellingen en bedrijven deze serious game. De game biedt inzichten in de dynamieken van service logistieke ketens. Tijdens de spelsessies kwamen, naast het gebruikelijke enthousiasme en fanatisme, ook tips en wensen van spelers naar voren. Deze tips en wensen, gecombineerd met de ervaringen van de spelleiders, leidden ertoe dat de SSCG in 2020 volledig is herzien.

 

In opdracht van Stichting Connekt en Topsector Logistiek pasten Gordian Logistic Experts, Joost Florie Advies en Invocate de Service Supply Chain Game aan. Het ontwerp werd in een nieuw en strakker jasje gestoken en, waar mogelijk, werden de regels versimpeld. Verder voegden we voorraadkosten en de controller-rol toe aan het spel. Waardoor de financiële stromen in de keten overzichtelijker zijn.


Praktijkcases

Daarnaast ontwikkelden we praktijkcases speciaal voor het onderwijs. Met name spelers vanuit het MBO en HBO gaven aan dat het spel soms wat te abstract was. Middels de voorbeelden uit de praktijk en visuele aanpassingen in het spel hebben we dit probleem getackeld. Spelleiders kunnen met behulp van het casemateriaal van de NS en Koninklijke Landmacht spelsituaties vertalen naar de werkelijkheid. Dit maakt het spel tastbaarder voor de deelnemers en verhoogt de bewustwording.


Ook online beschikbaar

De coronacrisis versnelde de totstandkoming van een volwaardige online versie van de SSCG. Omdat een bordspel in gezelschap moeilijker te spelen is met inachtneming van de coronaregels, biedt de online versie in deze tijd een uitkomst. Daarnaast geeft het de mogelijkheid om met veel studenten in korte tijd te spelen.

Al deze ontwikkelingen presenteerden wij afgelopen donderdag in een digitale sessie met bedrijven en kennisinstellingen. Hierbij deelden de aanwezigen ook hun ervaringen met de SSCG. Deze bijeenkomst sloten we af met meerdere online spelsessies. Het was erg mooi om te zien hoe enthousiast de deelnemers hierover waren die tot nu toe enkel het fysieke bordspel hebben gebruikt.Zelf spelen?

Kortom, we zijn erg druk geweest de afgelopen tijd. Dat betekent niet dat we nu stil gaan zitten. Wij blijven ons inzetten om via de SSCG kennis over service logistieke ketens te verspreiden. Heb je interesse in een spelsessie? Neem dan gerust contact met mij op.

“Het spel zet aan tot nadenken over het plannen en organiseren van service supply chains en kan worden ingezet om verschillende onderwerpen (inkoop, logistiek, dienstverlening, asset management) met elkaar in verband te brengen. Vaak behandelen we deze onderwerpen als losse delen, maar hier komt alles samen in een praktisch spel”. (Robert Suurmond, Assistant Professor Maastricht University School of Business and Economics)

Meer weten?