Nieuws en publicaties

Alfen realiseert trendbreuk en verbetert positie in de keten

Producent van transformatorstations krijgt grip op logistiek en rust in organisatie

Alfen opereert in een markt met reactietijden die korter en korter worden. De producent van transformatorstations had steeds meer moeite om aan die eisen te voldoen en schakelde daarom de hulp in van Gordian. Dankzij een herinrichting van de organisatie, verbeterd voorraadbeheer en verkorting van doorlooptijden is Alfen er weer in geslaagd zijn positie in de supply chain te versterken. En die positie wordt alleen nog maar sterker, verzekert algemeen directeur Marco Roeleveld. “Wij willen onszelf continu verbeteren.”

De kans dat mensen in Nederland gebruik maken van elektriciteit die binnenkomt via een transformatorstation van Alfen, is vrij groot. Het bedrijf uit Almere heeft twee derde van de markt in handen. “Dat klinkt comfortabel, maar het is een worsteling om dit marktaandeel intact te houden”, vertelt Marco Roeleveld, algemeen directeur van Alfen.

Mede daarom startte Alfen drie jaar geleden met een nieuwe activiteit: oplaadpunten voor elektrisch vervoer. “Dit is een echte groeimarkt”, verklaart Roeleveld, die voor de assemblage van oplaadpunten een tweede bedrijfshal enkele honderden meters verderop heeft geopend.

Te lange doorlooptijd
Voor de engineering en assemblage van de transformatorstations hanteert Alfen het assemble-to-order model. Zodra de klant een order plaatst, maken de engineers een productontwerp en bestellen de inkopers de product specifieke componenten. Als die binnen zijn, kunnen de mensen op de werkvloer starten met assemblage. Vijf weken na het plaatsen van de order is het transformatorstation gereed.

Die doorlooptijd is te lang, vindt Roeleveld. “Onze klanten schuiven de besluitvorming over de exacte configuratie van een product steeds verder naar achteren. Dat betekent dat er voor ons minder tijd overblijft. Daarom willen we de doorlooptijd verkorten van vijf weken naar één week. Dat moet kunnen, want het assembleren kost afhankelijk van het ontwerp maar 15 tot 40 uur”, legt Roeleveld uit. Lees meer:

download publicatie

Meer weten?