Bruggen bouwen tussen Business en IT

Hoe verbind je deze eilanden met elkaar?

Ik heb een nieuwe baan als software delivery engineer!
Waar ik voorheen veel bij klanten werkzaam was en in de operatie meedraaide, heb ik nu de overtocht naar Lanza, de spare parts oplossing van Gordian, gemaakt. Als fervent zwemmer kostte deze zwemtocht van Business naar  IT mij weinig moeite, maar in de praktijk is deze afstand vaak te groot om zwemmend te overbruggen. Uit recent onderzoek van The Standish Group (Chaos Report 2020) blijkt dat maar 35% van de IT-projecten succesvol op tijd en conform budget zijn afgerond met de beloofde functionaliteiten. Business en IT hebben elkaar echt nodig om bij de tijd te blijven. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar snel op en voor je het weet word je ingehaald door een concurrent. In deze blog beschrijf ik wat nodig is om een solide brug te bouwen tussen de eilanden Business en IT.

Werk samen aan één gezamenlijk doel

Ten eerste is het van belang dat Business en IT werken aan één gezamenlijk doel. Uit eigen ervaring weet ik dat op dit punt Business en IT niet altijd op één lijn liggen. Zo wil de Business graag snel resultaat zien om te kunnen leveren aan de klanten en maakt het hen niet zoveel uit hoe dit aan de achterkant is ingeregeld. Aan de andere kant staat IT die graag een betrouwbaar, solide en goed te onderhouden product wil opleveren. Hiermee zeg ik niet dat IT niet snel producten wil opleveren, maar bovenstaande subdoelen kunnen botsen en ertoe leiden dat IT-projecten niet succesvol worden opgeleverd.

Ga met elkaar praten, niet over elkaar

Om ervoor te zorgen dat de neuzen dezelfde kant op komen te staan, is het belangrijk om goed met elkaar te communiceren. Zorg ervoor dat vertegenwoordigers van de Business en IT bij elk project regelmatig contact met elkaar hebben om de doelen en verwachtingen af te stemmen. Daarnaast heb ik de voordelen ervaren als iemand vanuit de business tot op een zekere hoogte kennis van IT heeft en ook omgekeerd. Bij een recente opdracht kon ik, als vertegenwoordiger van de business, IT ondersteunen bij het programmeren van een stuk code. Daartegenover stond dat IT met mij meedacht hoe we de wens van de business het beste konden visualiseren. Dit heeft ertoe geleid dat we het product op tijd voor de business hebben opgeleverd en de verwachtingen hebben overtroffen.  

Pas de Modern Agile-methodiek toe

Het toepassen van de Modern Agile-werkmethodiek draagt bij aan het bouwen van de brug tussen Business en IT. Modern Agile bestaat uit de volgende 4 onderdelen: maak mensen geweldig, maak veiligheid een voorwaarde, experimenteer en leer snel en lever continu waarde. Mijn collega Cyriel van ’t End heeft hier eerder al eens een blog over geschreven. Zorg voor teams met vertegenwoordiging vanuit de Business en IT, die samenwerken, regelmatig contact met elkaar hebben en elkaar begrijpen.

Als dit niet gebeurt, dan loop je het risico dat hetgeen dat wordt opgeleverd niet overeen komt met de wensen van de business. Dit wordt op een humoristische manier weergegeven met de ‘tree swing’.

Figuur 1: Guide to Good Programming Practice,
Editors: B.L. Meek and P.M. Heath (1979)

Deze cartoon toont hoe verschillende afdelingen een bandenschommel die aan een boom bevestigd is implementeren of beschrijven, en hoe verschillend deze is van wat de business eigenlijk bedoelde. Door als één team samen te werken verwijder je onnodige schakels en heb je minder kans dat de wens van de business verkeerd geïnterpreteerd wordt. Splits daarnaast het werk op in kleine en behapbare delen zodat snel waarde gecreëerd kan worden en indien nodig op tijd kan worden bijgestuurd.

Zoek elkaar op en bouw samen een solide brug. Je merkt dan snel dat het ‘eiland-denken’ verdwijnt en je continu waarde voor de business kan leveren. Alles met het doel om het aantal succesvolle IT-projecten te vergroten. Voor mij heeft ervaring in de business en van IT iets moois opgeleverd; een leuke nieuwe functie waar ik me met veel plezier voor in ga zetten!

Meer weten?

Brian Gelderblom
Software Delivery Engineer