Modern Agile:

Onze bijdrage aan het geweldig maken van mensen

Software ontwikkeling is erg complex werk en gaat niet alleen om het schrijven van programmacode. Er moet bijvoorbeeld ook nagedacht worden hoe de producten eruit komen te zien, welke eigenschappen deze producten moeten hebben: marketing, verkoop, onderhoud & support, enzovoorts. Er komt dus een hoop werk langs wat moet worden uitgevoerd voordat je als gebruiker iets op je scherm krijgt te zien.

Hoe zorgen we daarbij ervoor dat we, zelfs in deze chaotische tijd, snel en effectief ons werk kunnen doen? Dat komt door onze werkmethodiek Modern Agile. Zoals de naam al zegt is Modern Agile gebaseerd op Agile maar ook deels op het Lean gedachtegoed (gebaseerd op het Japanse Kaizen, populair gemaakt door onder meer Toyota). Modern Agile bestaat uit de volgende vier onderdelen:

 

 

Maak Mensen Geweldig
Zoals ik al in mijn vorige artikel schreef verdienen mensen het, ondanks al die mooie technologie die we ter beschikking hebben, altijd op de eerste plaats te staan. Bij ons werk is de belangrijkste vraag dus altijd hoe we de ervaring van gebruikers kunnen verbeteren. Dit overigens niet alleen voor onze klanten, waarbij we heel veel tijd en energie steken in het ontdekken van wat ze precies willen doen en waar de pijnpunten zitten, maar ook voor ons zelf.

Immers kun je je klanten niet geweldig laten voelen als je hele ontwikkelteam zichzelf rot voelt. We zorgen er dus ook voor dat de mensen die producten ontwikkelen de tijd en alle ondersteuning krijgen om hun werk goed en zonder teveel werkdruk te doen.


Maak Veiligheid een Voorwaarde
Mensen geweldig maken is onmogelijk als mensen zich niet veilig voelen. Veiligheid is een basisbehoefte van mensen en noodzakelijk om prestaties te verhogen. Bij sommige bedrijven heerst er echter een angstcultuur waardoor mensen bang zijn om fouten te maken, om dingen te veranderen of zelfs een mening over iets te geven. Hierdoor dalen de prestaties en neemt de kans juist toe dat er veel dingen mis gaan.

Daarom is het juist noodzakelijk dat er ruimte bestaat om fouten te maken, om dingen te veranderen of een mening over iets te geven.

Door van veiligheid een basisvoorwaarde te maken zorgen we er niet alleen voor dat we voor onszelf een prettige werkomgeving creëren, maar ook dat de producten die we leveren aan onze klanten veilig zijn. Immers kunnen problemen alleen worden aangepakt en opgelost als mensen die aan het product werken ook daadwerkelijk durven aan te geven dat ze bestaan.

Experimenteer en Leer Snel
We kunnen mensen niet geweldig maken, of veiligheid een basisvoorwaarde maken als we niets leren. Daarom proberen we in korte tijd zoveel mogelijk te experimenteren, in het werk zelf maar ook in alle processen die daar omheen liggen. Daarbij zorgen we ervoor dat het niet erg is als er iets niet helemaal goed gaat (zie ook hierboven), zodat we ook niet bang zijn om te experimenteren.

Als we ergens vastlopen is dat juist een teken om meer te experimenteren en door middel van die ervaringen wederom te leren.


Lever Continu Waarde
Als we niets leveren dan draagt dat natuurlijk niets bij aan het geweldig maken van mensen. Daarom kijken we continu hoe we snel en effectief waardevol werk in productie kunnen brengen.

Grote hoeveelheden werk worden bijvoorbeeld in kleinere eenheden gesplitst die veilig op korte termijn automatisch kunnen worden uitgerold. Door op deze manier te werken kunnen we snel heel veel waarde toevoegen voor de klant. Zelfs tussendoor snel een bug repareren in productie is hierdoor geen enkel probleem.


Een werkdag met Modern Agile
Dat was de theorie, maar hoe ziet de praktijk eruit? Een normale werkdag starten we altijd met een meeting van ongeveer maximaal een uur. In deze meeting nemen we de stand van zaken door. Wat is er gisteren gebeurd? Waar loop je tegen aan? Waar is hulp nodig? Het mooie van deze meetings is, dat naast het feit dat iedereen op de hoogte is van de stand van zaken, ook duidelijk is of verwachtingen richting de klant en/of het management moeten worden bijgesteld wat ervoor zorgt dat onaangename verrassingen praktisch niet meer voorkomen.

Wij hebben het beleid dat nieuwe programma code altijd door een mede ontwikkelaar wordt nagekeken en geaccordeerd. Dat is dan ook het eerste dat ik doe volgend op de ochtendmeeting. Hierdoor voorkomen we over het algemeen dat er code in productie wordt uitgerold die achteraf gezien niet helemaal goed was. Ik kom daarbij een complex stuk code van een collega tegen wat volgens mij simpeler geschreven kan worden en dat geef ik in een reactie aan hem terug.

Vervolgens controleer ik of de bugfix die gisterenavond automatisch op onze testomgeving is uitgerold daar ook inderdaad correct werkt. Dat blijkt zo te zijn dus er hoeft daar geen werk meer aan plaats te vinden. Ik vink de bijbehorende actieve taak dus af als “opgelost”.

Daarna kijk ik wat ik vandaag nog kan doen. Ik open de gemeenschappelijke takenlijst en zie dat er een verzoek is om een onderdeel in de gebruikersinterface aan te passen. Ik zie dat onze product eigenaar daar een hoge prioriteit aan heeft gegeven en dat er nog niemand aan werkt dus ik wijs deze taak aan mezelf toe.

Ik neem contact op met de product eigenaar en we werken samen aan een proof of concept voor deze aanpassing. Gaandeweg komen we erachter dat de gewenste aanpassing in de praktijk toch wat onhandig blijkt te zijn en daarom kiezen we voor een oplossing die simpeler is maar toch hetzelfde effect heeft.

De rest van de dag besteed ik aan het productierijp maken van het proof of concept en tussendoor beantwoord ik nog wat vragen van collega’s. Zo tegen het einde van de werkdag is het werk af en zet ik het klaar om nagekeken te worden door mijn collega’s.

Op naar de volgende geweldige dag!


Ook iets voor jou?
Alhoewel wij Modern Agile binnen een IT omgeving gebruiken, staat niets in de weg om deze methodiek ook binnen je eigen werkomgeving toe te passen. Mocht je dat interessant vinden dan kun je op deze website meer lezen en hulpbronnen vinden over hoe je deze manier van werken in de praktijk toepast. Een vraag stellen per email mag natuurlijk ook altijd.

Namens mij en mijn collega’s alvast geweldige feestdagen toegewenst. 😊

Meer weten?

Cyriel van ’t End
Technology Architect & Experience Designer