Schakelen tussen de schakels in coronatijden

Alle ballen in de lucht houden

Door het vele thuis werken de laatste tijd is snel schakelen nog belangrijker geworden dan het al was. Eerst kon ik vanuit mijn werk nog even de dag verwerken tijdens de rit naar huis, nu loop ik de trap af en sta ik direct in de (soms chaotische) woonkamer met mijn vrouw en twee jonge kinderen, die graag mijn directe aandacht willen.
Gelukkig is snel schakelen iets dat ik in mijn werkzaamheden als consultant al veel heb kunnen oefenen. Dit komt doordat ik bij verschillende bedrijven opdrachten uitvoer. Het ene moment ben ik bezig met een analyse van voorraden voor schepen, vervolgens verbeter ik een data-interface voor onze software bij een netbeheerdersbedrijf, de volgende dag help ik weer met parameterinstellingen voor de reserveonderdelen van vliegtuigen.


Een nieuwe opdracht, een nieuwe omgeving
Eigenlijk werk ik niet alleen bij Gordian, ik werk bij meerdere bedrijven tegelijk. Ik bouw een band op met de medewerkers van al die bedrijven en als een opdracht ten einde loopt dan voelt het elke keer weer als een afscheid. Gelukkig komt daarna alweer de volgende opdracht met nieuwe mensen om te leren kennen. Het is weer een schakelmomentje. Het leuke van consultant zijn is dat je gevraagd wordt om de echt ingewikkelde vraagstukken van een bedrijf op te lossen. Dit maakt schakelen gemakkelijker, omdat je direct de diepte in moet duiken van de (soms chaotische) situatie van het bedrijf.

 

En de focus dan?
Nu hoor ik sommigen al vragen: “Als je met verschillende opdrachten bezig bent, heb je dan wel voldoende focus?” Voor mij is dat gelukkig geen probleem. Juist door de variëteit aan verschillende opdrachten bij verschillende bedrijven kan ik telkens weer opgaan in het werk. Elke opdracht wekt weer mijn volledige interesse door zijn eigen moeilijkheden en uitdagingen. De opdracht waar ik eerder nog aan werkte, krijgt morgen weer mijn aandacht. Soms ook omdat er helemaal geen tijd is om te blijven hangen in waar ik net mee bezig was.

 

Schakelen is verbinden
Er is nog een bijkomend voordeel van het werken bij meerdere bedrijven tegelijk. Door het schakelen tussen de opdrachten bij verschillende organisaties, fungeer ik zelf  ook als een schakel tussen deze bedrijven. De kennis en kunde die ik tegenkom bij de een kan ik weer toepassen bij de ander. Ik krijg zelfs steeds vaker de vraag: “hoe gaat dat eigenlijk bij andere bedrijven?” Het is verfrissend om te horen hoe anderen iets hebben opgelost, en motiverend om te horen dat je zelf al iets verder bent.

Deze kruisbestuiving kan ook op grotere schaal. Zo organiseerde Gordian de afgelopen tijd enkele webinars en andere digitale bijeenkomsten. [1] Het uitwisselen van elkaars ideeën, zienswijzen en ervaringen is hier een belangrijk onderdeel van. Het schakelen gaat me dus goed af. En het verwerken van wat ik heb gedaan op een dag? Een kleurplaat maken of een kinderboekje voorlezen direct na je werk is eigenlijk best ontspannend!

 

[1] https://gordian.nl/nieuwsitem/webinar-spare-parts-management-en-service-logistiek/
https://gordian.nl/nieuwsitem/virtuele-round-table-voor-netbeheerders/

 

Meer weten?