bp

bp optimaliseert voorraad van reservedelen

Bert Kimpen, planning & warehouse supervisor: “Voor dure items die niet of nauwelijks bewegen is business kennis van wezenlijk belang, de methodiek van Gordian verrijkt data met cruciale proces- en supply informatie”.

Aanpak

Voorraadsturingsparameters verrijkt met business kennis waar nodig

Aanpak - Lorum ipsum

bp in Geel (Vlaanderen) produceert o.a. tereftaalzuur (PTA). Dit is een grondstof voor PET flessen. Om stilstand kosten als gevolg van wachttijd op parts te minimaliseren houdt bp een voorraad van (kritische) spares aan. Voor bewegende parts is verlaging van het werkkapitaal mogelijk door min/max levels te optimaliseren. Regulier verbruik van parts na het resetten van parameters resulteert vervolgens in de voorraadverlaging. De parameters berekende Gordian met de Spare Parts Management Studio. bp en Gordian werkten samen om excepties zoals pieken in verbruiks- en leverdata eruit te halen en crosschecks te doen om de voorraadparameters te valideren.

Dure slow en non movers moeten beschikbaar zijn wanneer risico’s op stilstand significant zijn. Met beperkte data historie kun je voorraadbeslissingen echter niet baseren op louter statistiek. Gordian hielp bp om voorraadbeslissingen te rationaliseren en introduceerde een beslisboom. De beslisboom helpt cruciale proces- en supply risico’s te mitigeren bij de bepaling van het benodigde voorraadniveau.

Resultaat

bp zelfstandig op weg naar het oogsten van verbeterpotentieel

Resultaat - Lorum ipsum

De verwachting is dat de voorraadwaarde van het bewegende assortiment 7% kan dalen, gecombineerd met een werklastvermindering en minder misgrijpen. Dit verwachte resultaat kan bp oogsten binnen 2 jaar na het implementeren van de nieuwe voorraadsturingsparameters. Voor de bewegende items hanteert bp de nieuwe bestelparameters. Voor nauwelijks bewegende parts past bp eerst de beslisboom toe in workshops. Hierbij focust bp op parts waar de impact het grootst is door toepassing van pareto technieken.

 

Meer weten?