Nieuws en publicaties

Bosch verhoogt ‘On Time Delivery’ spare parts

De Business Unit Packaging van Bosch levert geavanceerde verpakkingsmachines. Bij haar klanten vormen die machines onderdeel van een productielijn. Betrouwbaarheid en beschikbaarheid zijn daarom van groot belang. Het is dus niet verwonderlijk dat Bosch veel initiatieven neemt om de service continu te verbeteren. Een recent initiatief betrof de On Time Delivery van spare parts.

 

Bij de On Time Delivery (OTD) gaat het om betrouwbaarheid: hoe vaak doe je als spare parts leverancier wat je belooft? Het klinkt eenvoudig om een hoge OTD te scoren, maar dat is het zeker niet. Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste is de OTD een echte ‘keten KPI’, en daarmee het product van de prestaties van verschillende schakels: inkoop, voorraadbeer, productie, sales en het magazijnproces. Ten tweede – en deze is typisch voor spare parts – is er overlap tussen parts die Bosch verkoopt en zelf gebruikt in de productie. Kortom, het zoeken naar verbetermogelijkheden in al deze verwevenheden is, op zijn zachtst gezegd, een uitdaging.

 

De directie van Bosch besloot daarom een “fact based” onderzoek te doen naar de verbetergebieden. Dat onderzoek deed Bosch samen met Gordian. Via een gedetailleerde data en procesanalyse, achterhaalden we de invloed van de diverse ketenschakels op de OTD. Een goede invoering van SAP hielp hierbij. Verder organiseerden we workshops met de stakeholders om resultaten tussentijds te valideren en de zoektocht bij te stellen.

 

Uit de hele analyse bleek dat het uitleverproces van spares het meeste verbeterpotentieel bood. Dat resultaat was op voorhand niet verwacht. Eerder verwachtten we dat de problematiek meer in de complexe delen van de supply chain zat.

Bijvoorbeeld in de relatie tussen spare parts sales en spare parts productie. Na slagvaardig te interveniëren in het uitleverproces, ging de OTD zienderogen omhoog.

 

In onderstaande grafiek ziet u de stijging die de OTD bij Bosch de afgelopen maanden doormaakte.

 

Meer weten?

Jan Willem Rustenburg
Founding Partner