Nieuws en publicaties

Nieuwsbrief: “Happy Valentine’s day!”

door: Jan Willem Rustenburg, Partner bij Gordian

 

Huh? Wat doet Valentijnsdag in een nieuwsbrief van Gordian? Ligt wellicht niet direct voor de hand. Maar het simpele feit is dat het vandaag wel Valentijnsdag is en dat we dat niet zo maar willen laten passeren. En waarom alleen je geliefde op een heimelijke manier verrassen en niet je zakelijke relaties? In beide gevallen kan een positieve boost heel nodig zijn. Maar legitimeert de historie deze bredere relevantie van Valentijnsdag?

 Vooropgesteld: bronnen maken melding van verschillende verhalen. Een voor mij logisch verhaal gaat – sterk samengevat – als volgt. Priester Valentinus zou stiekem huwelijken tussen soldaten en hun geliefden voltrekken. De keizer van Italië had dit verboden, omdat hij bang was dat de soldaten dan niet meer voor hem wilden vechten in zijn oorlogen. Daarom werd priester Valentinus onthoofd. Later werd 14 februari een feestdag om Valentinus zijn leven te eren.

“Wat een held!”, is mijn eerste reactie als ik dit lees. “Dat hij gewoon zijn leven op deze manier opoffert voor anderen”. Mijn tweede reactie is dat Valentijn een metafoor is voor een intermediair die partijen onder zeer lastige omstandigheden bij elkaar brengt en daarbij grote persoonlijke risico’s niet schuwt. Zo’n rol heeft natuurlijk een brede en actuele relevantie.

Brengen we deze gedachte wat dichter bij huis, dan zien we dat de samenwerking in supply chains regelmatig ver te zoeken is. Natuurlijk er zijn soms begrijpelijke, zakelijke tegenstellingen. Maar er is ook sprake van horkerigheid, ego’s, rugzakken vol emoties en heuse trauma’s. Mensen maken elkaar dus het leven behoorlijk zuur. ik ben er van overtuigd dat deze menselijke strubbelingen ook bedrijfsresultaten sterk beïnvloeden. Helaas niet altijd positief.

Pleit ik dan voor meer Valentijnen in de supply chain? Dat zou getuigen van een populisme dat zelfs in de Tweede Kamer niet veel voorkomt. Toch zou wat zakelijk Valentijnsgevoel enorm helpen om verschillen te overbruggen en simpelweg het leven met elkaar een stukje leuker te maken!

Tot zover mijn licht frivole beschouwing op de actualiteit (moet kunnen, hoop ik). Gordian startte 2018 met grote voortvarendheid, zowel binnen als buiten Nederland. Dat laat deze nieuwsbrief ook weer zien met een verhaal over hoe belangrijk goed contractmanagement is en wat het met een organisatie kan doen, een success story over het resultaat van Planning Services bij een klant van Gordian, onze betrokkenheid bij de ontwikkeling van de sector door op evenementen onze kennis te delen en de bijdrage aan een van de servicelogistieke brancheverenigingen. Daarnaast voelen we ons ook maatschappelijk betrokken bij ontwikkelingen in de wereld en dragen daar graag ons steentje aan bij.

 

Jan Willem Rustenburg
Partner

P.S.

Ik ga ervan uit dat je ofwel vanochtend ofwel vanavond je partner spontaan verrast en mocht je dat zijn ontschoten: bij deze een reminder!

 


> meld u aan voor onze nieuwsbrief

Meer weten?

Jan Willem Rustenburg
Founding Partner