DE BRUILOFT VAN 2030: ARTIFICIAL ROMANCE

Ik ga trouwen! Supercool, maar wat een geregel! Kan dat nou niet anders? Of is dat juist de romantiek? Iedere dag houd ik me bezig met innovatieve concepten in de servicelogistiek en bekijk ik waar dingen slimmer, goedkoper en beter kunnen. In de nieuwe wereld van Artificial Intelligence wordt het ons allemaal voorgeschoteld. Wat nou als we dergelijke concepten toepassen op ‘je belangrijkste dag’: hoe ziet een bruiloft in 2030 er dan uit?

 

Het wordt weer hip, we stappen met z’n allen weer wat vaker in het huwelijksbootje. Hoe we onze bruiloft regelen, is echter wat minder hip en zorgt geregeld voor frustraties. Tenminste, als ik voor mezelf spreek.

 

Wie nodig ik in hemelsnaam uit?

 

Het begint allemaal met de gastenlijst. Wie nodig je uit en wie niet? Misschien stoot je je aangetrouwde tante wel voor haar hoofd als je haar kinderen niet uitnodigt. Van de andere kant, het is wel jouw dag en niet die van je tante.

 

En wat moeten we nou met die ring? We willen een speciale ring, stiekem niet te duur en graag overmorgen in huis. Hetzelfde geldt voor de bruidstaart, de jurk en het pak. Toch blijkt dat in de praktijk een onmogelijke combinatie. Persoonlijk vind ik zo’n taart een beetje afgezaagd, maar het wordt al een stuk leuker als je er een originele en persoonlijke touch aan kunt geven.

 

Eindelijk is de ceremonie aangebroken en spreek je beiden je geloftes uit. Stoer als je bent, doe je het volledig uit je hoofd. Of niet, je krijgt een black-out! Waar je zo bang voor was, gebeurt ook nog.

 

En hoe zorg je ervoor dat jouw ingehuurde DJ de muziek draait die jij leuk vindt, die anderen ook leuk vinden en die de sfeer er lekker in houdt? Allemaal vragen waar je je eigenlijk helemaal niet mee bezig wilt houden!

Source: *1

De bruiloft van de toekomst

 

Straks is alles wat we doen, wat we leuk vinden en hoe we ons gedragen, gevat in data. Data die voor iedereen beschikbaar is. En daar kan je bruiloft een stuk prettiger van worden, als je het op de juiste manier inzet.

 

Wat bijvoorbeeld als je met een slim machine learning algoritme alleen de gasten kunt uitnodigen die wel gezellig zijn, maar relatief het minst sterke drank drinken? En die tegelijkertijd ook het meeste geld geven tijdens je receptie? Waarbij de kans het kleinst is dat ze zo’n irritant ABC-tje gaan doen. En die ook nog eens de prettige eigenschap hebben om makkelijk te mixen met die andere vriendengroep van je. Dat zou toch een hoop kopzorgen vooraf schelen ?

 

En wat als je de volledige aankleding van je bruiloft exact op maat kunt maken, in lijn met het thema dat in je hoofd zit? Je print alles direct op een 3D-printer. Sterker nog, je print je ringen en je taart ten overstaan van degenen die je liefhebt. Dat is nog eens een ceremonie.

 

Eenmaal op de dansvloer houden minutieuze camera’s de gezichtskenmerken van je gasten in de gaten. De accurate gezichtsherkenning zorgt ervoor dat jouw ceremoniemeesters direct een seintje krijgen als je oom te diep in het glaasje heeft gekeken. Het algoritme weet immers al dat hij bekend staat om zijn kwaaie dronk.

 

En die geloftes vergeet je nooit meer door het bionische implantaat dat je bij je draagt. Dit voorkomt dat je je geloftes vergeet. En toch komt het gemeend en spontaan over!

 

Experimenten in de servicelogistiek zijn veelbelovend

 

Het klinkt misschien als science fiction en ik geef toe, soms neemt de fantasie de overhand in bovenstaande beschrijvingen. Maar het staat als een paal boven water: deze technieken gaan ons dagelijks leven beïnvloeden de komende jaren. In de servicelogistiek wordt  inmiddels vol geëxperimenteerd met dit soort nieuwe technieken. Zo zette Defensie 3D-printers in tijdens de missie in Mali, hebben IBM en Sandvik de handen ineen geslagen op het gebied van IoT en predictive maintenance en wordt het met de Hololens van Microsoft straks mogelijk om onderhoud en service op afstand uit te voeren.

 

Of het nou in de (service)logistiek is of bij onze bruiloften, de manier waarop we keuzes maken en geholpen worden door kunstmatige intelligentie verandert. Spannend? Dat zeker. Eng? Geen idee. Ik ben vooral benieuwd. Jij ook?

 

Lees ook eens de blog van Cyriel van ’t End over ‘de logistieke keten van morgen’!

*1: Baby vector created by vectorpouch – www.freepik.com

Meer weten?

Stijn Wouters
Product Manager