Op weg naar een tweedaagse werkweek?

Een van de projecten waar ik aan werk, is bij de containerterminal Rotterdam World Gateway (RWG), een mooi en innovatief bedrijf. RWG doet aan containeroverslag, niks nieuws zou je zeggen. Maar alles gebeurt hier met zo min mogelijk menselijke interventie. Zo worden de containers nagenoeg volledig automatisch uitgeladen, rondgereden en opgeslagen. Vanachter mijn bureau kijkend naar dit vergevorderde concept van zoveel mogelijk automatiseren, zette dit mij aan het denken; dat ik als consultant ook meedoe aan deze misschien wel gevaarlijke trend van ‘robotisering’… 

Wij als mensen zijn een ster in innoveren, al helemaal op het gebied van technologie. Tal van innovaties hebben ervoor gezorgd dat bedrijven productiever, efficiënter en effectiever zijn. Om maar wat voor de hand liggende voorbeelden te noemen: het wiel, elektriciteit en het internet. Veel van deze baanbrekende innovaties hebben onze manier van werken permanent veranderd, om logische redenen. Een e-mail versturen is nou eenmaal efficiënter dan een brief schrijven en deze te voet laten bezorgen door een postbode. Als consultants spelen wij hierop in. Wij zijn expert in het efficiënter en productiever maken van processen en implementeren hierbij graag een stuk technologie en zelfs automatisering[1]. Door het wereldwijd gebruik van handige innovaties, maakt technologie inmiddels een groot deel uit van het werkende leven. En dat wordt alleen maar meer.

Daar waar vroeger implementatie van innovatieve techniek voor meer banen zorgde, lijkt dat nu niet meer een gegeven in het huidige tempo waarmee dit gebeurt. Tegenwoordig ontwikkelt de technologie zich zo snel, dat het ontstaan van nieuwe banen zomaar kan worden ingehaald door het robotiseren ervan[2]. Dat betekent dat ik op dit moment misschien wel actief meewerk aan het permanent verlagen van het banenaanbod voor mensen. Daarom vraag ik mij nu af of ik als consultant wel verantwoord bezig ben. Mag ik trots zijn als ik weer een aantal FTE bespaar door een machine aan het werk te zetten? Of is dit bijna crimineel te noemen? Een wezenlijke vraag, die dus steeds relevanter wordt.

Het uit handen geven van werk aan robots betekent simpelweg dat we werk kunnen laten doen. Ons werk als mens zit erop en wij zijn niet meer nodig. Dat is denk ik wat we zouden moeten willen en wat ons einddoel is van onze innovatiedrang: optimale productiviteit en efficiëntie. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat op den duur voedsel nagenoeg automatisch verbouwd, geoogst en bij ons geleverd wordt. Net zoals met de containers bij RWG. Hier werk ik maar al te graag aan mee. Een wereld waar zoveel mogelijk gerobotiseerd is en haast geen noodzaak meer is voor menselijke interventie. Een wereld waarin niet iedereen meer full-time hoeft te werken, simpelweg omdat er geen banen meer zijn. Een wereld met minder werkstress en burn-outs. Het gevolg is natuurlijk werkloosheid en een gebrek aan inkomsten. Gelukkig hebben we ook hiervoor al een innovatieve oplossing bedacht, namelijk het basisinkomen[3].

Het zal nu nog niet zo snel gaan, maar misschien wel sneller dan je denkt. De groeiende robotisering van onze banen is de realiteit en dus een discussie waard. We kunnen in ieder geval met een gerust hart slapen. Met de automatiserings- en efficiëntieslagen die ik als consultant bewerkstellig binnen bedrijven, help ik uiteindelijk iedereen aan een heerlijk weekend van vijf dagen waarbij elke ochtend een gratis ontbijtje naar wens wordt bezorgd. Natuurlijk door een robot, ontworpen door een andere robot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunstwerk, gemaakt door Artificial Intelligence (Elgammal, A. et al., 2017)[4]

 

Verwijzingen:
[1] https://gordian.nl/project/spare-parts-planning/ en https://gordian.nl/project/planning-services/

[2] The Economist. (2016, June 25). Automation and anxiety. From:  https://www.economist.com/news/special-report/21700758-will-smarter-machines-cause-mass-unemployment-automation-and-anxiety

[3] Kingma, L. (2016, May 04). Universal Basic Income: The Answer to Automation? From: https://futurism.com/images/universal-basic-income-answer-automation/

[4] Elgammal, A., Liu, B., Elhoseiny, M., & Mazzone, M. (2017). CAN: Creative Adversarial Networks, Generating” Art” by Learning About Styles and Deviating from Style Norms. arXiv preprint arXiv:1706.07068.


Voor meer info over robotisering:
https://www.bol.com/nl/f/rise-of-the-robots/9200000036404530/ (boek)

https://willrobotstakemyjob.com/ (website)

https://www.youtube.com/watch?v=WSKi8HfcxEk&t=3s (filmpje)

http://www.materialhandlingdag.nl/home (event)

Meer weten?